Chłopskie jadło

Obiad lub kolacja, która jest pyszna i pozwoli Ci wyczyścić lodówkę. Do tego bardzo prosta, podstawą jest masa z surowych jajek i sera żółtego, reszta to to, co akurat masz do wykorzystania. Otwarta puszka groszku? Kawałek kiełbasy? Pieczarki? Szpinak? Co tylko masz pod ręką! Porostu dodaj składniki do roztrzepanych jajek i startego sera.
Mi najbardziej smakuje z sosem czosnkowym, ale solo też jest bardzo dobre.

 

Składniki:
5 jajek
Mała puszka groszku
3 średniej wielkości ziemniaki
120 g sera gołda
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 małe ząbki czosnku

IMG_20171101_145707-02-979x921

 

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 30 minut

 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie.
  2. 2 jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę.
  3. 3 jajka roztrzepać w misce.
  4. Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  5. Groszek odcedzić z zalewy.
  6. Surowe jajko wymieszać dokładnie z serem, groszkiem, ugotowanymi ziemniakami i ugotowanymi jajkami.
  7. Masę wykładać na patelnię, przykryć pokrywką. Po 2 minutach, gdy wierzch się zetnie a dolna część będzie złota, przewrócić placek i smażyć kolejne 2 minuty, do uzyskania odpowiedniego koloru już bez przykrycia.
  8. W trakcie smażenia przygotować sos czosnkowy: jogurt i majonez wymieszać czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

IMG_20171101_145954-02-979x979IMG_20171101_150025-02-979x1275IMG_20171101_150200-02-979x979

Smacznego!

Dodaj komentarz