Obiad lub kolacja, która jest pyszna i pozwoli Ci wyczyścić lodówkę. Do tego bardzo prosta, podstawą jest masa z surowych jajek i sera żółtego, reszta to to, co akurat masz do wykorzystania. Otwarta puszka groszku? Kawałek kiełbasy? Pieczarki? Szpinak? Co tylko masz pod ręką! Porostu dodaj składniki do roztrzepanych jajek i startego sera.
Mi najbardziej smakuje z sosem czosnkowym, ale solo też jest bardzo dobre.
Składniki:
5 jajek
Mała puszka groszku
3 średniej wielkości ziemniaki
120 g sera gołda
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 małe ząbki czosnku
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie.
- 2 jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę.
- 3 jajka roztrzepać w misce.
- Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- Groszek odcedzić z zalewy.
- Surowe jajko wymieszać dokładnie z serem, groszkiem, ugotowanymi ziemniakami i ugotowanymi jajkami.
- Masę wykładać na patelnię, przykryć pokrywką. Po 2 minutach, gdy wierzch się zetnie a dolna część będzie złota, przewrócić placek i smażyć kolejne 2 minuty, do uzyskania odpowiedniego koloru już bez przykrycia.
- W trakcie smażenia przygotować sos czosnkowy: jogurt i majonez wymieszać czosnkiem przeciśniętym przez praskę.