Tuńczyk z groszkiem i makaronem ryżowym

Uwielbiam to danie! Jest bardzo proste i szybkie. Wszystkie składniki mam zawsze w domu, więc chętnie przygotowuje je w leniwe dni, gdy najzwyczajniej w świecie nie chce mi się spędzać godzin przy garach. Nadaje się również na obiad lub kolacje w zabiegany dzień, gdy nie mogę poświęcić więcej czasu na przygotowanie posiłku. Jak by tego było mało, tuńczyk z groszkiem i makaronem ryżowym ma wspaniały, orientalny smak – idealny dla fanów kuchni azjatyckiej.

Składniki:
2 łyżki oleju
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
140g mrożonego groszku
4 ząbki czosnku
9 łyżek sosu sojowego
200g makaronu ryżowego
4 kawałki marynowanego imbiru
Sok z 1/2 cytryny
10g suszonych grzybów mun
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
200ml wody

tuńczyk z groszkiem i makaronem ryżowym 5

 

 

Ilość porcji: 2-3

Czas przygotowania: 15 minut

 

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalać gorąca wodą i pozostawić na 10 minut.
  2. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Podsmażyć, aż zacznie wydzielać intensywny zapach.
  4. Dodać Groszek, tuńczyka odsaczonego z zalewy oraz sos sojowy. Wymieszać i smażyć kilka minut na małym ogniu.
  5. Makaron przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  6.  W między czasie odcedzić i opłukać grzyby mun, następnie pokroić je w paski o szerokości 3-5mm i dodać na patelnię.
  7. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać na patelnię ciągle mieszając.
  8. Gotowy makaron dodać do sosu i dokładnie wymieszać.

 

tuńczyk z groszkiem i makaronem ryżowym 7

 

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com Autor motywu: Anders Noren.

Up ↑

%d blogerów lubi to: