Uwielbiam to danie! Jest bardzo proste i szybkie. Wszystkie składniki mam zawsze w domu, więc chętnie przygotowuje je w leniwe dni, gdy najzwyczajniej w świecie nie chce mi się spędzać godzin przy garach. Nadaje się również na obiad lub kolacje w zabiegany dzień, gdy nie mogę poświęcić więcej czasu na przygotowanie posiłku. Jak by tego było mało, tuńczyk z groszkiem i makaronem ryżowym ma wspaniały, orientalny smak – idealny dla fanów kuchni azjatyckiej.
Składniki:
2 łyżki oleju
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
140g mrożonego groszku
4 ząbki czosnku
9 łyżek sosu sojowego
200g makaronu ryżowego
4 kawałki marynowanego imbiru
Sok z 1/2 cytryny
10g suszonych grzybów mun
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
200ml wody
Ilość porcji: 2-3
Czas przygotowania: 15 minut
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalać gorąca wodą i pozostawić na 10 minut.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Podsmażyć, aż zacznie wydzielać intensywny zapach.
- Dodać Groszek, tuńczyka odsaczonego z zalewy oraz sos sojowy. Wymieszać i smażyć kilka minut na małym ogniu.
- Makaron przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- W między czasie odcedzić i opłukać grzyby mun, następnie pokroić je w paski o szerokości 3-5mm i dodać na patelnię.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać na patelnię ciągle mieszając.
- Gotowy makaron dodać do sosu i dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Reklamy