Tortilla pszenna

Na dzisiejszy obiad zaplanowałam tortillę z meksykańskim farszem. Zakupiłam więc wszystkie potrzebne składniki, zapomniałam jednak o jednym drobnym szczególe – tortilli. Oczywiście nie chciało mi się iść do sklepu by kupić placki, postanowiłam je więc przygotować w domu. Już jakiś czas temu wpadłam na ten przepis. Nadszedł więc czas by go wypróbować. Placki wyszły bardzo dobre. Łatwo się je zwija, ale trzeba pilnować, by nie smażymy się za długo. Wtedy stają się twarde i łamliwe. Takie tortille przygotowuje się szybko i bardzo łatwo. Wypróbuj ten pszepis, a zrezygnujesz ze sklepowej wersji, pełnej konserwantów.

 

Składniki:
1, 5 szklanki mąki
7 łyżek oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki letniej wody

tortilla pszenna

 

Ilość porcji: 8 placów

Czas przygotowania: 15 minut + minimum 15 minut na „odpoczywanie” ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i proszek do pieczenia pszesiać do miski. Dodać sól i wymieszać.
  2. Dodać olej i letnią wodę.
  3. Wyrobić jednolite ciasto.
  4. Miskę przykryć ścierką i odstawić na minimum 15 minut.
  5. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 kawałków, z każdego uformować kulkę, następnie rozwałkować na okrągły placek o średnicy około 1 cm większej niż patelnia.
  6. Tortillę smażyć na bardzo ciepłej patelni bez oleju, przez 30 sekund z każdej strony.
  7. Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

tortilla pszenna2.jpeg

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com Autor motywu: Anders Noren.

Up ↑

%d blogerów lubi to: